Začneme tím, že litr vody přivedeme do varu v hrnci. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, mátový likér a koření, jako je skořice, hřebíček a zázvor.
Směs dobře promícháme, aby se cukr rozpustil a koření uvolnilo svou vůni. Vaříme několik minut, dokud se vytvoří voňavý sirup.
Mezitím oloupeme hrušky, odstraníme jadřince a nakrájíme je na čtvrtky nebo plátky. Přidáme je do vroucí tekutiny a vaříme na mírném ohni, dokud hrušky nezměknou a nezačnou se krásně propojovat s kořením a sirupem.
Tento proces může trvat přibližně 10–15 minut, záleží na tvrdosti hrušek. Během vaření je občas opatrně obrátíme, aby byly rovnoměrně uvařené.
Jakmile jsou hrušky měkké, můžeme je vyjmout z hrnce a nechat lehce vychladnout. Sirup můžeme ponechat na mírném ohni a nechat ho ještě trochu zredukovat pro intenzivnější chuť.
Podáváme s horkou vanilkovou nebo karamelovou omáčkou a kopečkem zmrzliny.