Maso nakrájíme na kostky a cibuli na tenké plátky. Na rozehřátém oleji nebo sádle společně opékáme maso i cibuli, dokud nezískají krásnou zlatavou barvu a nezačnou příjemně vonět.
Poté přidáme kořenící směs na guláš a rajčatový protlak. Krátce vše orestujeme, aby se chutě rozvinuly.
Směs zalijeme pivem a dolijeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Promícháme, přiklopíme poklicí a na mírném ohni dusíme, dokud není maso měkké. Během vaření pravidelně kontrolujeme a podle potřeby doléváme tekutinu.
Asi 30 minut před koncem přípravy přidáme kapii nakrájenou na nudličky, kterou jsme předtím orestovali na troše oleje. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustíme ji připravenou jíškou a vše dochutíme solí podle chuti.
Příprava jíšky: v menším hrnci nebo na pánvi rozehřejeme olej, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání smažíme, dokud směs nezíská zlatavou barvu. Hotovou jíšku necháme chvíli vychladnout. Poté přidáme trochu studené vody nebo vývaru a dobře rozmícháme, aby vznikla hladká kašička bez hrudek.
Jíšku následně zašleháme do guláše a necháme pár minut povařit, aby se chutě spojily a omáčka získala správnou hustotu.
Hotový guláš podáváme s tradičním houskovým knedlíkem, který skvěle nasaje lahodnou omáčku.