Ve 2 litrech vody rozpustíme sůl, ponoříme do ní omytá a očištěná kolena a necháme 3 dny odležet na chladném místě. Po této době vložíme kolena do vroucí vody, přidáme bobkový list, kmín, nové koření, pepř celý a vaříme tak dlouho, až kolena změknou. Poté je vyjmeme, nařízneme kůži a za stálé teploty cca 140 °C pečeme dozlatova.
Zelí zalijeme vodou a vaříme na velmi mírném ohni asi hodinu. Na konci vaření dochutíme solí a mletým černým pepřem.
Z mouky, nakrájené slaniny a cibule si připravíme jíšku. Následně přidáme do zelí, přisypeme kmín a několik minut dusíme za občasného míchání.
Hrách uvaříme v osolené vodě společně s mrkví a bramborem. Jakmile zelenina změkne, rozmačkáme ji šťouchadlem nebo rozmixujeme. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku, případně máslo, osolíme a opepříme.
Kolena podáváme na horkém zelí a s hrachovým pyré společně polité výpekem.