Pečené vepřové koleno na hrachovém pyré, s kysaným zelím

Autor: Avokádo
Druh jídla: Vepřové maso
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Pečené vepřové koleno na hrachovém pyré, s kysaným zelím

Autor: Avokádo

Suroviny pro 4 osoby:

kysané zelí 500 g
na kostky nakrájená slanina 50 g
hladká mouka 1 lžíce
Bobkový list Avokádo
Nové koření celé Avokádo
Kmín celý Avokádo
Pepř černý celý Avokádo
nakrájená cibule 1
vepřová kolena s kostí (každé cca 250 g) 4

Hrachové pyré

Majoránka Avokádo
Pepř černý mletý Avokádo
Mořská sůl Mlýnek Avokádo
velký brambor 1
mrkev 2
česnek 1 stroužek
máslo
loupaný hrách (předem namočený) 300 g

Ve 2 litrech vody rozpustíme sůl, ponoříme do ní omytá a očištěná kolena a necháme 3 dny odležet na chladném místě. Po této době vložíme kolena do vroucí vody, přidáme bobkový list, kmín, nové koření, pepř celý a vaříme tak dlouho, až kolena změknou. Poté kolena vyjmeme, nařízneme kůži a za stálé teploty cca 140 °C pečeme dozlatova.

Zelí zalijeme vodou a vaříme na velmi mírném ohni asi hodinu. Na konci vaření dochutíme solí a mletým černým pepřem. Z mouky, nakrájené slaniny a cibule si připravíme jíšku. Následně přidáme do zelí, přisypeme kmín a několik minut dusíme za občasného míchání.

Hrách uvaříme v osolené vodě společně s mrkví a bramborem. Jakmile zelenina změkne, rozmačkáme šťouchadlem nebo rozmixujeme. Přidáme lisovaný česnek, majoránku, případně máslo, osolíme a opepříme.

Kolena podáváme na horkém zelí a s hrachovým pyré společně se šťávou z pečení.

Ohodnoťte recept