Vepřové koleno na hrachovém pyré s kysaným zelím

Vepřové koleno na hrachovém pyré s kysaným zelím
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 1 h 20 min
Náročnost: 2
Druh jídla: Vepřové maso
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Vepřové koleno na hrachovém pyré s kysaným zelím

Autor: Průvodce chutí ID receptu: 109
Přípravu pečeného kolena si naplánujte předem. Koleno, ideálně 3 dny odležené ve vodě, se upeče dozlatova, zůstane šťavnaté a skvěle ladí s kysaným zelím a jemným hrachovým pyré.

Suroviny

kysané zelí 500 g
na kostky nakrájená slanina 50 g
hladká mouka 1 lžíce
bobkový list Avokádo 3 ks
nové koření celé Avokádo 5 kuliček
kmín celý Avokádo 1 lžička
pepř černý celý Avokádo 5 kuliček
nakrájená cibule 1 ks
vepřová kolena s kostí (každé cca 250 g) 4 ks

Hrachové pyré

majoránka Avokádo 1 lžička
pepř černý mletý Avokádo podle chuti
mořská sůl s jodem v mlýnku Avokádo podle chuti
velký brambor 1 ks
mrkev 2 ks
česnek 1 stroužek
máslo podle chuti
hrách 300 g

Ve 2 litrech vody rozpustíme sůl, ponoříme do ní omytá a očištěná kolena a necháme 3 dny odležet na chladném místě. Po této době vložíme kolena do vroucí vody, přidáme bobkový list, kmín, nové koření, pepř celý a vaříme tak dlouho, až kolena změknou. Poté je vyjmeme, nařízneme kůži a za stálé teploty cca 140 °C pečeme dozlatova.

Zelí zalijeme vodou a vaříme na velmi mírném ohni asi hodinu. Na konci vaření dochutíme solí a mletým černým pepřem.

Z mouky, nakrájené slaniny a cibule si připravíme jíšku. Následně přidáme do zelí, přisypeme kmín a několik minut dusíme za občasného míchání.

Hrách oloupeme a předem namočíme. Odmočený hrách uvaříme v osolené vodě společně s mrkví a bramborem. Jakmile zelenina změkne, rozmačkáme ji šťouchadlem nebo rozmixujeme. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku, případně máslo, osolíme a opepříme.

Kolena podáváme na horkém zelí a s hrachovým pyré společně polité výpekem.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural