Pečená jehněčí kýta s mátou, česnekem a hrachovým pyré

Autor: Avokádo
Druh jídla: Skopové a jehněčí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Pečená jehněčí kýta s mátou, česnekem a hrachovým pyré

Autor: Avokádo

Suroviny pro 8 osob:

Pepř černý mletý Avokádo
Petrželová nať Avokádo 1 lžíce
olivový olej 500 ml
Česnek sušený Avokádo 2 lžičky koření
nasekaná čerstvá máta 1 lžíce
nasekaný čerstvý rozmarýn 1 lžíce
jehněčí kýta o hmotnosti asi 2 kg, zbavená tuku a šlach 1
Alpská sůl s jódem Avokádo

Hrachové pyré:

máslo
mrkev 2
loupaný hrách (předem namočený) 300 g
česnek 1 stroužek
velký brambor 1

Olivový olej smícháme s mátou, petrželkou, rozmarýnem a česnekem. Jehněčí kýtu zbavíme tuku a šlach, posolíme a opepříme, následně potřeme bylinkovou směsí a znovu osolíme a opepříme. Maso pevně ovážeme kuchyňskou nití. Položíme na plech, pečeme 1 hodinu a 15 minut při teplotě 150 ° C. Pak vyjmeme kýtu z trouby a necháme 15 minut odležet.

Po uplynutí této doby odstraníme kuchyňskou nit a jehněčí nakrájíme na silnější plátky asi 2 cm.

Hrách, mrkev a brambory uvaříme v osolené vodě. Jakmile zelenina změkne, rozmačkáme ji šťouchadlem nebo rozmixujeme. Přidáme lisovaný česnek, majoránku, případně ochutíme máslem.

Maso uložíme na talíř a podáváme s hrachovým pyré a salátem.

Ohodnoťte recept