Pečivo a koláče:

  • Tříkrálová bábovka – V některých českých rodinách se peče na Tři krále tzv. tříkrálová bábovka nebo skořicí provoněný koláč, který je často obohacený o překvapení, například malou figurku, kterou někdo náhodně najde a stane se "králem" dne.
  • Galette des Rois – Tradiční francouzský koláč, který se peče z listového těsta, plní mandlovou pastou a uvnitř koláče je schovaná malá figurka (symbolický titul "král").
  • Roscón de Reyes – Tříkrálový chléb původem ze Španělska je kulatý koláč ozdobený různými druhy ovoce, aby připomínal korunovační šperky. Uvnitř je figurka nebo fazole (symbolický titul "král").

Bohaté pokrmy:

  • Tříkrálová polévka – V některých zemích, jako je Španělsko, je běžné připravit polévku, která symbolizuje hojnost a bohatství, jež přinášejí Tři králové, se špetkou soli a pepře.
  • Tříkrálový guláš – Je bohatý na chuť díky sladké paprice, která mu dodává jemně kouřový a sladký nádech. Může být skvělým pokrmem na oslavu Tří králů, zejména pokud máte rádi pokrmy s výraznou chutí.

Teplé nápoje:

  • Tradiční kořeněné nápoje – Horká čokoláda nebo kořeněný svařák jsou oblíbené nápoje v mnoha zemích. V některých oblastech může být podáván i speciální vánoční punč nebo víno.

Tradiční jídla se liší v závislosti na zemi a kultuře, ale obecně mají symbolizovat hojnost, radost a štěstí. V některých kulturách se na Tři krále připravují naopak pokrmy pro chudé, což je připomínka dárků, které Tři králové přinesli Ježíškovi. Může jít o chléb, ovoce, sýry nebo jiné jednoduché pokrmy. V Česku, Slovensku a dalších slovanských zemích jsou oblíbené spíše koláče a pečivo.