Tříkrálové trio
Tříkrálové svátky jsou spojeny s gastronomickými tradicemi, které symbolizují hojnost a štěstí, včetně sladkých pečiv a vydatných pokrmů. Podívejte se na některé tipy!
Pečivo a koláče:
- Tříkrálová bábovka – V některých českých rodinách se peče na Tři krále tzv. tříkrálová bábovka nebo skořicí provoněný koláč, který je často obohacený o překvapení, například malou figurku, kterou někdo náhodně najde a stane se "králem" dne.
- Galette des Rois – Tradiční francouzský koláč, který se peče z listového těsta, plní mandlovou pastou a uvnitř koláče je schovaná malá figurka (symbolický titul "král").
- Roscón de Reyes – Tříkrálový chléb původem ze Španělska je kulatý koláč ozdobený různými druhy ovoce, aby připomínal korunovační šperky. Uvnitř je figurka nebo fazole (symbolický titul "král").
Bohaté pokrmy:
- Tříkrálová polévka – V některých zemích, jako je Španělsko, je běžné připravit polévku, která symbolizuje hojnost a bohatství, jež přinášejí Tři králové, se špetkou soli a pepře.
- Tříkrálový guláš – Je bohatý na chuť díky sladké paprice, která mu dodává jemně kouřový a sladký nádech. Může být skvělým pokrmem na oslavu Tří králů, zejména pokud máte rádi pokrmy s výraznou chutí.
Teplé nápoje:
- Tradiční kořeněné nápoje – Horká čokoláda nebo kořeněný svařák jsou oblíbené nápoje v mnoha zemích. V některých oblastech může být podáván i speciální vánoční punč nebo víno.
Tradiční jídla se liší v závislosti na zemi a kultuře, ale obecně mají symbolizovat hojnost, radost a štěstí. V některých kulturách se na Tři krále připravují naopak pokrmy pro chudé, což je připomínka dárků, které Tři králové přinesli Ježíškovi. Může jít o chléb, ovoce, sýry nebo jiné jednoduché pokrmy. V Česku, Slovensku a dalších slovanských zemích jsou oblíbené spíše koláče a pečivo.