Když chystáte marinády na grilované maso, Roman Staša radí použít sušené bylinky a jednodruhové koření. Konkrétní výběr záleží samozřejmě na typu masa. „Já osobně kromě pepře nejčastěji sahám po tymiánu, rozmarýnu, chilli, zázvoru nebo citronové kůře. Ty všechny používám sušené, čerstvé bylinky si nechávám spíše na dochucení příloh nebo salsy ke steakům,“ říká vítěz soutěže MasterChef z roku 2020, který nyní nové recepty vymýšlí ve spolupráci se značkou Avokádo.

Při grilování se vrací ke svým oblíbeným kombinacím koření a bylinek, marinování masa má totiž své zákonitosti. „Výrazné bylinky a koření fungují s výraznými druhy masa, například rozmarýn k jehněčímu. Jemnější druhy jako tymián a bazalka zase ladí k rybám, zelenině a kuřecímu.“

Roman Staša však zároveň upozorňuje, že kromě pár pravidel je důležité následovat vlastní fantazii a chutě. „To je možná to, co nás Čechy na grilování tak moc baví – improvizace a hledání té ideální kombinace.“

Zdroj: Apetit